2015-03-16 AB “Nuova” gyvenamųjų daugiabučių projekto “Smėliai” gyventojai džiaugiasi šildymo sezono pabaiga

2015-03-16 AB “Nuova” gyvenamųjų daugiabučių projekto “Smėliai” gyventojai džiaugiasi šildymo sezono pabaiga

Happy Family

Kaune pastatyto kvartalo „Smėliai” gyventojų šildymo sezonas jau eina į pabaigą. Dviejų kambarių bute gyvenantis naujakurys džiaugiasi, kad kovo mėnesį savo būsto jau visiškai nešildo. „Mano bute yra 18 – 19 laipsnių, ir man tai daugiau nei pakankamai. Žinoma, mano butas yra pietų orientacijos, tad visą darbą atlieka saulutė. Tačiau jei namas būtų prastai pastatytas, jokia saulutė nepadėtų“.

Šildymo sąskaitos džiugina ir jauną keturių kambarių bute gyvenančią šeimą su naujagimiu. Jiems pirmos kovo savaitės viso buto šildymas kainavo tik 1,10 EUR. „Mūsų mažyliui vos keli mėnesiai, tad gyvename netaupydami. Dalis buto langų nukreipti į vakarus, o keletas net šiaurę, tačiau butas išties labai šiltas. Buvome skaitę, kad „Smėlių“ namai yra labai geros kokybės ir ekonomiški, bet kad taip pigiai gyvensime – tikrai nesitikėjome“.

Pirmajame „Nuova“ vystomo kvartalo name metinis 2013-2014 m. šildymo kainos vidurkis buvo 0,4 Lt/kv. m. (0,11 euro). Antrasis namas pastatytas taikant dar modernesnes technologijas, tad šildymo kaštai yra dar mažesni. Tokie puikūs rodikliai – tai ilgo ir nuoseklaus darbo dar projektavimo stadijoje vaisius. Architektams buvo suformuluota užduotis sukurti kuo ekonomiškesnį namą. Dėl šios priežasties statant „Smėlių“ namus buvo naudojamos statybinės medžiagos, padedančios taupyti energetinius resursus ir įdiegtos įvairios technologijos, užtikrinančios maksimalų būstų ekonomiškumą.

„Smėlių“ namuose yra įdiegti „protingo namo“ sistemos elementai, lauko sienos apšiltintos 25 cm storio vatos sluoksniu, o tai retai taikoma net ir statant individualų namą. Pasirinkti kokybiški langai, sumontuoti laikantis vokiškų tradicijų. Montavimo metu panaudotos garo bei vėjo izoliacijos. Ši technologija praleidžia vandens garus iš patalpos vidaus, tačiau nepraleidžia vėjo ir vandens iš lauko. Ilgaamžiai namų fasadai pagaminti iš aliuminio, kurio mažiausiai 20 metų nereikės prižiūrėti.

Svarbiausia, kad visos šios investicijos gyventojams leidžia ženkliai taupyti net tik šildymo sezono metu, bet ir ilgalaikėje perspektyvoje būstas nereikalaus jokių papildomų investicijų. Dar visai neseniai net ir patyrusiems vystytojams pasiekti tokių ekonomiškumo rezultatų atrodė utopija, tačiau žengiant koja kojon su šiuolaikinėmis technologijomis, tai tapo realybė.